De Vries en Verburg plaatst enorme houten stabiliteitsportalen voor ‘Parel in de Polder’
AANNEMERVAK.NL - Deze week plaatst De Vries en Verburg samen met Derix Nederland drie indrukwekkende stabiliteitsportalen voor wat ‘Parel in de Polder’ heet. Dit houten gebouw is een uitbreiding van het kantoor van De Vries en Verburg in Stolwijk. “Dit is echt een once in a lifetime-project”, aldus junior projectleider Mark de Mik.
Stabiliteitsportalen
De drie stabiliteitsportalen zijn maar liefst 13 meter hoog en 9 meter breed. Derix Nederland doet de engineering, de productie, de levering en de montage – in samenwerking met De Vries en Verburg. “Zoiets moet je echt met elkaar doen; wij hebben ook ervaring met het hijsen van grote elementen”, aldus De Mik. “Derix doet het casco, wij nemen daarna de rest weer over.”
Via deze video kun je de plaatsing van de stabiliteitsportalen, en later de rest van de bouw, live volgen 👇
Constructieve bevestiging
De stabiliteitsportalen bestaan uit gelamineerde liggers en staanders. De portalen staan op de betonvloer, steunend op een betonnen kern in de kelder, aan beide zijden ondersabeld met K70-mortel. De hoeklijnen voor de bevestiging zijn een meter lang en met lijmankers in de betonvloer verankerd.
Voorbeeld van duurzaamheid
‘Parel in de Polder’, zoals de uitbreiding van het kantoor heet, is het derde gebouw op het terrein van het bouwbedrijf. “Dit is een once in a lifetime-project. In deze vorm is het ons eerste project: zo hoog, zo veel kuub hout per m2 gebouw, zo innovatief en zo duurzaam. Voor dit gebouw hebben we het BREEAM-NL Nieuwbouw 2020 Outstanding-ontwerpcertificaat ontvangen. Wij willen laten zien wat we kunnen en hopen hierdoor nog meer houtbouw te gaan verkopen.”
Paris Proof
De Vries en Verburg wil hierin duidelijk een voorbeeld zijn: “Wij geloven dat wij de transitie naar duurzaam bouwen moeten aanjagen. Wij kijken naar zaken als losmaakbaarheid en zorgen er met een MPG van 0,41 voor dat het gebouw Paris Proof is.”
Financieel haalbaar
Bovendien is het project financieel haalbaar. Daartoe heeft de bouwer met haar partners wel keuzes gemaakt. De Mik: “We hebben gekozen voor een zowel bouwtechnisch als installatietechnisch vrij simpele en flexibele manier van ontwerpen. Het kelderdek wilden we eerst in hout uitvoeren, maar hebben we uiteindelijk toch in beton gedaan. We kijken nuchter naar de keuzes die we maken, en willen in alles vooruitstrevend zijn, maar dan niet per se met de duurste en hipste materialen.”
Snelheid van bouwen
Maar: enthousiast over houtbouw, dat is De Mik. “Snelheid is hét grote voordeel van prefab bouwen in combinatie met houtbouw. Je hoeft het alleen maar neer te leggen of op de plek te hijsen, vast te schroeven en het is klaar. Houtbouw is heel mooi voor de houwplanning, dan ga je razendsnel.”
Wind- en waterdicht vóór de bouwvak
Dat blijkt, want na plaatsing van de drie stabiliteitsportalen, wordt volgende week de eerste verdiepingsvloer gemonteerd, en de week erop de tweede. In dezelfde week worden de houten vliesgevels geplaatst, met vakken van een meter breed waarin gevelelementen gehesen worden. De Mik: “In één week maken we een verdieping van het gebouw wind- en waterdicht. Na de bouwvak starten we met de installaties en dakdekwerkzaamheden.”
Klik hier voor de link naar het artikel.